Mandelbotten med mandelmassa
Introduktion och förberedelse
Baka mandelbottnar med färdig mandelmassa och äggvita. Passar till tårta, bakverk eller bakelser.
Blir en god tårtbotten du kan fylla med ex. smörkräm, mockakräm, chokladkräm, chokladmousse, hallonmousse mm.
Du kan även baka mandelbotten med mandlar genom att själv mala mandlar och socker istället för som här med färdig mandelmassa.
Tillagning
- Värm ugnen till 150 grader.
- Riv eller smula sönder mandelmassan så smått du kan. Du kan också skiva den och lägga i en matberedare och blanda med kniven.
- Blanda mandelmassan med äggvitorna eller hela ägg till en jämn smet.
- Markera eller rita 3 rundlar, fyrkanter, hjärtan eller annan form på bakplåtspapper. Förslagsvis 3 rundlar på ca 24 cm i diameter. Pensla ev. bottnarna med smält smör så lossar mandelbottnarna lättare.
- Fördela och bred ut mandelmassesmeten i de tre rundlarna på bakplåtspapprena.
- Grädda mandelbottnarna i 10 minuter eller tills de fått fin färg.
- Ta ut mandelbottnarna, ta försiktigt loss dem från papperet och låt dem svalna på galler.
- Nu kan mandelbottnarna användas och fyllas till tårta, bakelser mm.
Uppskattat näringsvärde per portion: 143 kcal