Renstek med kantarellsås
Introduktion och förberedelse
Laga en fin bit renstek och servera med kantarellsås och servera med något av mina förslag på tillbehör.
Serveringsförslag
- Goda tillbehör är rotfruktsgratäng, potatisgratäng, rostade rotfrukter, tagliatelle, kokt potatis, potatismos, palsternacksmos med mera.
- Andra tillbehör är rårörda lingon, vinbärsgele och pressgurka.
- Sedan är det gott med grönsaker som kokt broccoli, blomkål, morot, brysselkål osv.
- En grönsallad eller tomatsallad passar också till.
Stektemperatur
Här i lagad i ugn till 64 grader innertemperatur. Stektemperaturen ska vara 64 grader för medium kött - använd en stektermometer.
Blodigt är runt 55 och välstekt vid 70 grader.
Vintips
Rött fylligt vin som en Shiraz från Australien eller Syrah från Frankrike passar till.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Skala och klyfta lök.
- Skala och skär morot i grova bitar.
- Bind gärna upp steken med lite bomullssnöre så att den håller fin rund form.
- Bryn rensteken runt om. Salta och peppra steken runt om.
- Lägg steken i en ugnsform och tillsätt enbär, lök och morot samt vatten.
- Sätt i en stektermometer.
- Täck med folie eller lock och stek i mitten av ugnen tills rensteken har en innertemperatur på 64 grader.
- Efter en halvtimme kan du börja laga kantarellsås och önskade tillbehör.
- KANTARELLSÅS: Rensa kantarellerna och skär i bitar.
- Fräs dem i en torr panna några minuter.
- Tillsätt smör och fräs några minuter med salt och peppar.
- Häll på 1 dl grädde och låt puttra i några minuter. Ställ åt sidan.
- Rör ut mjöl i 3 dl grädde (resten av grädden) i en skål. Vispa i såsen. Ta med en slev upp ca 2 dl steksky från grytan med renstek och tillsätt den.
- Koka upp under omrörning, tillsätt svampen och låt koka i minst 5 minuter.
- Ta av från värmen och tillsätt creme fraiche samt smaka av med soja, salt och peppar. Håll varmt till servering.
- RENSTEKEN: Ta av rensteken från värmen när den nått 64 grader och lägg upp steken att vila på en skärbräda eller tallrik. Låt den gärna vila några minuter.
- Skär upp steken med en vass kniv i så tunna skivor du kan. Skär mot köttfibrerna. Lägg upp rensteken på fat och häll kantarellstuvningen över.
- Du kan ta upp och servera morötter och lök från grytan vid sidan av steken eller i en skål som tillbehör. Plocka bort enbären. Steksky som blir över kan du sila och spara till sås en annan dag och förslagsvis frysa in.
- Garnera med flingsalt, svartpeppar samt hackad gräslök eller persilja. Samt servera med önskade tillbehör. Vinbärsgelé är också gott till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 364 kcal