Potatiskaka med parmesan

Introduktion och förberedelse

Potatiskaka med parmesan är skivad potatis som bakats i ugnen med parmesan och olivolja.

Serveringsförslag

Ett smidigt potatistillbehör om du vill kunna förbereda i god tid och ha ett mycket gott, snyggt och festligt tillbehör till det mesta som kött, kyckling, fisk, grillat eller på buffé.

Garnera ev. med lite extra riven parmesanost vid servering.

Kan förberedas

Kan förberedas i god tid och blir bättre efter några timmar eller över natten då den legat i press så håller den formen bättre. Sedan är det bara att värma den till servering.

Den kan också serveras direkt.

Val av form

Du kan använda en rund springform med löstagbar kant 23-24 cm diameter eller en vanlig djup ugnsform ca 17x28 cm.

Varianter

Istället för parmesan blir det även gott med Grana padano som är lite billigare.

Potatiskaka med parmesan skärs upp i bitar på en skärbräda
Potatiskaka smaksatt med äkta parmesan - parmigiano reggiano. Skär upp och servera i bitar.

8 portioner eller 6 stora bitar potatiskaka med parmesan

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 1,2 kg potatis fast sort
  • 2 dl riven parmesan
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Skala potatisen.
  3. Skiva den i ca 2 mm tjocka skivor. Det går snabbast i en matberedare.
  4. Skär eller klipp ut bakplåtspapper och lägg i botten på formen.
  5. Smörj med någon msk mjukt smör i botten och kanter.
  6. Lägg hälften av potatisen i formen.
  7. Strö över hälften av den rivna parmesanosten.
  8. Salta och peppra.
  9. Bred ut resten av den skivade potatisen och toppa med parmesanost, salt, peppar samt ringla över olivolja.
  10. Pressa ihop så mycket du kan.
  11. Baka potatiskakan i 1 timme i nedre delen av ugnen.
  12. Ta ut och servera varm. Eller lägg i press - lägg på bakplåtspapper och ställ på något platt ex. ett grytlock eller en stor rektangulär plastburk som passar i formen samt något tungt på ex. en 1,5 liters flaska med vatten.
  13. Låt svalna och ställ sedan i kylen några timmar eller över natten. Vid servering så kan du skära ut portionsbitar och värma potatiskakan hel eller lägga upp portionsbitar på en plåt och värma dem.
E-mail
Medel: 3.5 (79 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 288 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-30