Potatissallad med purjolök

Introduktion och förberedelse

Potatissallad med purjolök och olivolja - enkel och mycket god med färskpotatis eller delikatesspotatis.

Serveringsförslag

En god potatissallad till buffé, picknick, grillat eller som tillbehör till det mesta.

Val av potatis

Färskpotatis behöver bara skrubbas. Delikatesspotatis med fint skal som Amandine behöver bara sköljas.

Det går även fint att välja andra fina små fasta potatisar som ex. Asterix.

God smak från fräst purjolök

Hemligheten är att fräsa purjolöken i olivoljan någon minut och blanda med potatisen när den ännu är varm så blir det extra gott - purjolöken blir söt och god. Smaka av med salt.

Kan förberedas innan

Du kan laga salladen och ha i kylen och sedan servera kall eller värma på igen.

Överbliven potatissallad håller sig i kylen och är god att steka eller värma upp i ugnen.

Varianter:

  • Gillar du vitlök så kan du pressa med 1-3 klyftor och steka med purjolöken i oljan innan du blandar med potatisen.
  • Kan garneras med hackad bladpersilja, babyspenat och valnötter.

5 portioner potatissallad med purjolök

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 20 färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 0,5 purjolök
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skrubba jordig potatis eller skölj potatis med fint skal. Koka upp vatten med en tsk salt och koka potatisen mjuk ca 20 minuter.
  2. Häll av potatisen och låt ånga av och svalna något.
  3. Dela och skölj purjolök. Skiva dem.
  4. Värm upp olivolja i kastrullen och fräs purjolöken några minuter utan att ta färg.
  5. Dela potatisarna och lägg i grytan samt vänd i dem i purjolöken.
  6. Tillsätt salt och peppar samt smaka av.
  7. Lägg upp potatissalladen på fat och servera. Potatissalladne kan också sparas övertäckt i kylen och serveras kall eller rumstempererad.
E-mail
Medel: 4 (24 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 224 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-06