Påskbröd

Introduktion och förberedelse

Ett gult och ljust påskbröd som är enkelt att baka då det knappt knådas, kalljäser och sedan bakas dagen efter.

Rör ihop degen på morgonen och baka på kvällen eller förbered degen på kvällen och kalljäs över natten och baka dagen efter.

Färgsätt påskbrödet gult med en tesked gurkmeja.

Brödet passar såklart utmärkt vid andra tillfällen än påsk som fest eller buffé.

4 påskbröd

  • Förberedelse: 10 tim 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 10 tim 50 min

Ingredienser

  • 25 gram färsk jäst, cirka 0,5 pkt
  • 2 tsk salt
  • 8 dl kallt vatten
  • 18 dl vetemjöl
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk gurkmeja

Tillagning

  1. Lös upp jäst i salt och vatten.
  2. Rör ner cirka 16 dl mjöl och gurkmeja samt arbeta ihop till en kladdig deg.
  3. Låt degen jäsa övertäckt i kyl minst 10 timmar.
  4. Stjälp upp degen på ett bakbord med 1 dl mjöl under.
  5. Strö ca 1 dl mjöl över degen och knåda hastigt ihop degen.
  6. Dela degen i fyra delar. Forma varje del till en limpa.
  7. Om du vill kan du vrida till ändarna på bröden så du får en snurr i mitten.
  8. För över bröden på två plåtar med bakplåtspapper under.
  9. Låt bröden jäsa ytterligare 20 minuter. De behöver inte täckas över.
  10. Sätt ugnen på max värme ca 250 grader vanlig ugn.
  11. Pensla bröden med olivolja.
  12. Sätt in bröden och sänk värmen till 220 grader. Baka i cirka 15 - 20 minuter. Byt plats på bröden efter halva tiden.
  13. Ta ut och låt svalna på galler.
  14. Servera med smör eller färskost.
E-mail
Medel: 3.9 (30 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 94 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-04