Currysill

Introduktion och förberedelse

Currysill som är inlagd sill eller strömming smaksatt med curry i gräddfil, majonnäs och/eller matyoghurt.

Serveringsförslag

  • Garnera gärna som på bilden med röd paprika och grön strimlad purjolök, salladslök eller gräslök.
  • Passar som bufférätt till sillbord, julbord, påsk, midsommar eller smörgåsbord.
  • Sill kan även serveras som sillmacka med ägg eller med knäcke och potatis.
  • Vidare passar sillen som lättare lunchrätt eller förrätt med någon kokt färskpotatis och ägghalvor samt knäckebröd eller grovt bröd som danskt rågbröd eller kavring med smör och Västerbottenost till.

Att dricka till

Till sill passar en kyld snaps samt en kall lageröl eller valfri öl till. Alkoholfri öl som Clausthaler passar också.

Varianter

  • Tärnat äpple är också gott i currysill.
  • Man kan också ha matyoghurt istället för gräddfil och majonnäs eller blanda som man vill.

Ska stå och dra

Sillen är lätt att laga men du får ha lite framförhållning då den ska stå och dra åt sig smakerna i kylen minst fem timmar och helst 1-2 dygn.

Val av sill

  • Räkna en burk inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen saltsillfilé utan skinn till fyra portioner.
  • Använder du färsk sill så titta på Inlagd sill strömming.
  • Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Den är det bara att hälla av lagen och lägga in i smaksättningen samt sedan låta stå och få smak.

4 portioner currysill

  • Förberedelse: 6 tim
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 11 tim

Ingredienser

  • 1 burk inläggningssill på 420 gram
  • 0,5 dl ättiksprit 12%
  • 1,5 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 tsk grovt krossad vitpeppar
  • 2 tsk grovt krossad kryddpeppar
  • 1 lagerblad
  • 5 kryddnejlikor
  • SMAKSÄTTNING TILL CURRYSILL: 1 dl gräddfil
  • 1 dl majonnäs
  • 2 tsk curry
  • 0,5 röd paprika (valfritt)
  • 0,25 purjolök (valfritt)
  • 2 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt krossad kryddpeppar, krossad vitpeppar, lagerblad samt kryddnejlikor och koka upp.
  2. Rör om så att sockret löser sig.
  3. Sätt ättikslagen åt sidan att svalna och kallna.
  4. Häll av och skölj sillen.
  5. Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis någon cm breda.
  6. Lägg sillen i rosfri skål, två rena glasburkar med lock eller en skål eller kärl i keramik. Fyll på med lag.
  7. Låt sillen stå i kylen i minst 5 timmar gärna 1-2 dygn för bästa smak.
  8. SMAKSÄTT CURRYSILLEN: Häll av lagen och skär sill i bitar.
  9. Blanda med gräddfil, majonnäs eller matyoghurt, curry samt vitpeppar i en skål.
  10. Tärna paprika och hacka purjolök fint och rör ner med sillen (valfritt).
  11. Lägg över i glasburk, serveringsskål eller krus.
  12. Låt gärna currysillen stå och dra några timmar upp till några dagar i kylen.
E-mail
Medel: 3.2 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 64 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-24

Tillbehör och liknande recept:

Inlagd sill från grunden eller på minuten

Prinsen från djupen. Allt om sill strömming samt sillrecept till midsommar, julbord och påskbord. Lägg...