Chokladkaka med hjortron
Introduktion och förberedelse
En variant på sockerkaka med chokladbitar i och hjortronsylt eller mylta i.
Serveringsförslag
Gott med lättvispad grädde eller som den är till fika, utflykt eller dessert.
Varianter
Du kan ha valfri sorts choklad i ex. 70 % mörk choklad, ljusare mjölkchoklad eller mintchoklad eller annan favoritchoklad du gillar.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn. Lägg fram smör så det mjuknar eller mikra det mjukt (ej smält) i en skål.
- Vispa smör och socker någon minut med elvisp.
- Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
- Blanda vaniljsocker, mjöl och bakpulver i en bunke.
- Riv chokladen eller hacka den grovt.
- Rör ner mjölblandningen i smör- och äggblandningen samt tillsätt hjortronsylt och choklad.
- Smörj en rund springform eller valfri sockerkaksform med lite smör. Bröa med ströbröd.
- Fördela smeten i formen i ett jämnt lager.
- Grädda kakan i 25-30 minuter i mitten av ugnen.
- Ta ut och låt svalna något innan servering. Tar du ur den ur formen så får du knapriga kanter.
Uppskattat näringsvärde per portion: 111 kcal