Skinkgryta

Introduktion och förberedelse

En festlig och smakrik skinkgryta med grädde, bacon, paprika, champinjoner och purjolök kryddad med vitlök, soja, örtagårdskrydda, curry, sweet chilisås och ingefära. 

Serveringsförslag

Varianter

  • Grytan kan lagas med all slags benfritt mört grytkött som förslagsvis grytbitar från skinka eller annat fläskkött som ytterfilé, kotlettrad, schnitzel, fläskfilé med mera. 
  • Samma gryta blir även god med annat kött som kycklingfilé, vildsvin, nötkött eller valfritt annat grytkött - koka då eventuellt grytan längre tills köttet är mört. 
  • Du kan variera och byta ut grönsaker efter tycke. Annat som passar i är morot, burksparris, kikärtor, vitkål, spetskål, svarta bönor med mera. 
  • Röd paprika kan bytas mot gul eller orange paprika. 
  • Sweet chilisås kan bytas mot mango chutney. 
  • Färska champinjoner kan bytas mot burkchampinjoner. 
  • Bacon kan bytas mot rökt fläsk. 
  • Vegetarisk gryta kan du göra med vegogrytbitar eller quorn. Uteslut bacon. 
  • Vegan gryta kan du göra med vegogrytbitar. Uteslut bacon samt ersätt smör mot mjölkfritt margarin, grädde mot sojagrädde samt crème fraiche mot Oatly fraiche. 

6 portioner skinkgryta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 800 gram grytbitar av benfri skinka, fläskytterfilé, kotlettrad, fläskfilé eller liknande
  • 1 paket bacon, 140 gram
  • 30 gram smör
  • 1 gul lök
  • 1/3 purjolök, 200 gram
  • 1 röd paprika
  • 250 gram champinjoner
  • 30 gram färsk ingefära
  • 1 klyfta vitlök, 5 gram
  • 1/2 tsk curry
  • 1 tsk örtagårdskrydda
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 0,75 dl sweet chilisås
  • 1 tärning kyckling- eller grönsaksbuljong
  • 2 lagerblad
  • 3 dl grädde
  • 2 dl créme fraiche
  • 1 dl rött matlagningsvin
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 3 krm svartpeppar
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • 2 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Skär köttet i ca 2x2 cm bitar.
  2. Skär bacon i bitar.
  3. Skala och hacka löken. Dela och skölj purjolök samt strimla den. Dela och kärna ur paprikan samt tärna den.
  4. Skala och riv ingefäran fint.
  5. Skölj champinjoner och skär i grova bitar. Små champinjoner kan du lämna hela.
  6. Bryn köttet hälften i taget i hälften av smöret i en stekpanna. Lägg över i en stekgryta efter hand.
  7. Tillsätt salt och peppar.
  8. Fräs och bryn bacon samt lägg över det i grytan.
  9. Fräs lök, purjolök och paprika i resten av smöret. Lägg över i grytan.
  10. Bryn svampen och lägg över i grytan.
  11. Tillsätt ingefära, örtagårdskrydda, curry, soja, sweet chili, pressad vitlök, buljongtärning samt lagerblad. Rör om.
  12. Tillsätt grädde, crème fraiche, matlagningsvin samt vatten. Rör om.
  13. Koka upp och låt koka i 30 minuter.
  14. Smaka av med salt och peppar.
  15. Tillsätt ljus maizenaredning och rör om. Koka upp samt rör om. Håll varm till servering.
  16. Hacka persilja och strö över till servering.
  17. Servera grytan med valfria tillbehör. Förslagsvis rostad färskpotatis, ris, råris, tagliatelle, kokt potatis, klyftpotatis eller liknande.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 423 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-05-14

Tillbehör och liknande: