Entrecote med potatisgratäng

Introduktion och förberedelse

Entrecote med potatisgratäng samt förslag på tillbehör som baconlindade haricots verts samt tomat- och rödlökssallad.

Gratängen blir potatistillbehör och sås i ett.

Varianter

  • Du kan grilla eller steka entrecoten i grillpanna eller stekpanna.
  • Istället för entrecote kan du välja annat kött som biff, oxfilé, lövbiff, fläskkarré eller kycklingfilé. Eller fisk som lax. Eller vego qournfiléer eller tzayspett.

Att dricka till

Dryckestips är en ljus lager, veteöl eller ett rött fylligt vin som Chiraz från Australien.

4 portioner entrecote med potatisgratäng

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 600 gram entrecote, 4 stycken à ca 140-160 gram
  • 3 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 tsk rapsolja
  • POTATISGRATÄNG: 800-900 gram potatis, mjölig
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 3 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl riven lagrad ost, Västerbottensost eller gratängost
  • 0,5 gul lök
  • HARICOTS VERTS: 200 gram haricorts verts
  • 4 skivor bacon
  • TOMATSALLAD: 5 kvisttomater, 550 gram
  • 1 liten rödlök
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. POTATISGRATÄNG: Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smörj fyra formar på 2,5 dl styck eller en stor gratängform med smör.
  3. Skala potatis och skär dem i tunna skivor ca 3 mm. Skala och hacka löken fint.
  4. Lägg potatis och lök samt grädde, mjölk, salt och peppar i en kastrull. Koka i 5 minuter och rör ofta.
  5. Fördela potatisen med såsen i formarna eller lägg i en stor form.
  6. Strö över osten och grädda i mitten av ugnen i 15 minuter.
  7. HARICOTS VERTS: Skär bort 5 mm av ändarna på bönorna om det behövs. Koka upp vatten i en kastrull och lägg ner bönorna. Frysa bönor låter du bara ligga i 3 minuter. Färska bönor kokar du i 2 minuter. Häll av och spola kallt.
  8. Fördela bönorna till fyra högar och rulla in varje hög i en skiva bacon. Fäst ihop baconet med tandpetare.
  9. Stek runt om i ca 5 minuter till fin färg.
  10. TOMATSALLAD: Skala, dela och strimla rödlöken fint. Blanda med salt i en skål. Skölj tomaterna. Skär bort blomfäste på stora tomater. Skär i skivor eller bitar. Blanda tomater och rödlök med vinäger, olivolja, salt och peppar. Lägg upp i skål eller på serveringsfat.
  11. ENTRECOTE: Salta och peppra köttet på båda sidor samt vänd i olja. Låt köttet blir rumsvarmt. Tänd grill eller värm en stekpanna eller grillpanna på max. Grilla eller stek köttet på vardera sida några minuter till önskad stekgrad. Entrecote är rött - medium rare vid 58 grader, medium vid 62 grader och välstekt vid 65 grader.
  12. Servera entrecoten med potatisgratängen, baconlindade bönorna, de bakade lökhalvorna och tomatsalladen.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 768 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-05-17